Recept na langoše

Ten,  kdo doufal, že zde uveřejníme náš tajný recept na  čerstvé langoše, bude možná zklamán, ale Ti kdo dočtou až do konce, zde svůj recept na pravé domácí langoše nakonec najdou.

Nejdůležitější ingredience na langoše je trpělivost. Těsto na langoše potřebuje svůj čas. Suroviny na výrobu langošového těsta jsou  obecně známé, patří sem hladká mouka, mléko,  kefír nebo voda, kvalitní kvasnice, sůl, česnek, olej, silný hnětač a hodně rozehřátá pánev oleje. Na úvod si připravíme tzv. kvásek z mléka a kvasnic, ten vlijeme do potřebného množství hladké mouky a za stálého míchání (hnětení) přidáme zbytek mléka a sůl. Těsto na langoše důkladně prohněteme, aby v něm nebyly hrudky. Je třeba pamatovat na to, že ručním hnětením nedosáhnete tak dobrého výsledku jako strojovým. Správný hnětač ale musí mít dostatečný výkon a převod na to, aby toto langošové těsto zvládl. Těsto na langoše patří totiž mezi tzv. těžká těsta např. jako těsto na pizzu a proto doporučujeme prostudovat si nejprve návod k Vašemu robotu a hlavně množství, které je chopen vyrobit.

Když máme těsto na langoše připravené necháme jej minimálně hodinu kynout. Pak z něj naděláme bochánky o velikosti golfového až tenisového míčku a necháme znova vykynout. Aby nám langošové těsto neoschlo, můžeme jej dát do uzavíratelné nádoby. To stejné můžeme udělat i s připravenými bochánky, které přikryjeme potravinovou fólií, alobalem nebo je zabalíme do mikrotenového sáčku.

Když už se nemůžeme dočkat, vyjmeme langošové bochánky a začneme je roztahovat směrem do středu ven až vytvoříme více či méně souměrné kolo o průměru talíře. Těsto lze i rozválet nebo roztahat na hladké podložce s trochou oleje. Případné nerovnosti či otvory a trhliny nevadí, jelikož stejně budou posléze snězeny. Takto vytvořený jedinečný originál vložíme do pánve s větším množstvím rozpáleného oleje. Čím vyšší teplota tím lépe. Nejlepší je, když Vám langoš v horkém oleji doslova vyroste před očima. On se v horkém oleji hodně nafoukne. Osmažíme ho dozlatova z obou stran, okapeme olej a ozdobíme langoš tím, co máme rádi nebo tím, co máme zrovna doma. Fantazii se meze nekladou. Čerstvé langoše lze připravovat na slano i na sladko a chutnají vždy skvěle.

Pokud Vám zbyde těsto, lze ho i několik dní uchovat v lednici, ale postupně ztrácí na své kvalitě.
Náš recept na výrobu langošů  je tedy na světě. Stylem pokus omyl se možná dopracujete i k novým chutím a tvarům, které překonají ty naše. V opačném případě Vás rádi přivítáme v naší nové langošárně, kde si můžete spravit náladu, ochutnat čerstvé langoše od nás či porovnat,  jak jste byli úspěšní.

Langošárna

Zelný trh 14 (horní roh s ulicí Mečovou, 50 m od Velkého Špalíčku)

Otevírací doba

Pondělí - pátek 09 - 21
Sobota 12 - 21
Neděle 12 - 18